Monday, April 23, 2007

Vrouw overleden na liposuctie

Tijdens de ingreep, waarbij vetophopingen werden weggezogen, ontstond plotseling een levensbedreigende situatie. De vrouw werd daarop overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht waar zij kort na aankomst overleed.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) noemt de zaak zeer ernstig maar tast nog in het duister over de oorzaken van het drama. De dienst heeft justitie inmiddels geïnformeerd over de zaak. Voor zover bekend stierf in ons land niet eerder een patiënt zo snel na een cosmetische ingreep.

De behandeling werd uitgevoerd in de Utrechtse kliniek Medisch Centrum Biltstraat. Volgens directeur Leo Querido is zijn organisatie echter niet betrokken. ,,Wij hadden de operatiekamer verhuurd aan een plastisch chirurg die opereert onder de klinieknaam Aestheticare. Hij werd maandag geassisteerd door een prima team, ook de anesthesist heeft alles gedaan om het tij te keren. De patiënt is volgens protocol over gebracht naar het UMCU.’’

Querido, zelf arts, sluit uit dat de patiënt slachtoffer werd van een wondinfectie. ,,Daarvoor ging haar conditie veel te snel achteruit. Mogelijk heeft de chirurg tijdens de vetafzuiging per ongeluk een vitaal orgaan of slagader aangeprikt. Ook kan het zijn dat de vrouw al een ziekte onder de leden had.’’

De Inspectie bevestigt dat en laat weten dat het onderzoek zich richt op Aestheticare. Volgens een woordvoerder was die kliniek onbekend bij de IGZ. De plastisch chirurg die de liposuctie uitvoerde, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

No comments: